Uppvärdera Sveriges viktigaste yrke
Det ska villigt erkännas att det krävs rejäla resurser för att genomföra en lärarlönereform värd namnet, men det kostar ännu mer för samhället att inte prioritera läraryrket.
Lördag 21 april 2018
Sveriges lärare har förmodligen landets viktigaste yrke. Att våra barn får möjlighet att lyckas i skolan och att tillgodogöra sig den kunskap de behöver för framtiden handlar först som sist om skickliga lärare.
Under årtionden har dessvärre läraryrket devalverats. Efter kommunaliseringen av skolan sjönk löner och status. Det ser vi i dag genom att söktrycket till lärarutbildningarna är lågt jämfört med många andra länder. I de främsta skolnationerna har lärarna betydligt högre löner och anseende. Under Alliansens regeringstid med Liberalerna i spetsen genomfördes omfattande och nödvändiga reformer för att förbättra kvaliteten på den svenska skolan. Arbetet för en skola i världsklass börjar bära frukt, men vi måste göra ännu mer – inte minst för att höja statusen på läraryrket.
Gymnasielärare och civilingenjörer har båda fem års universitetsutbildning. Det som skiljer är att gymnasielärarna är kommunalt anställda, med en dominans av kvinnor, medan civilingenjörerna är privat anställda, med en dominans av män. Ingenjörerna får också varje månad bortåt 10 000 kronor mer i plånboken än lärarna.
I den offentliga sektorn har socialdemokratisk jantelag lagt sig som en våt filt över lönesättningen. Utbildning lönar sig helt enkelt inte och därför är det svårt att rekrytera ämneslärare. Lönespridningen är också liten och behöver öka för att göra det mer lönsamt med högre studier. Det krävs lönelyft inom läraryrket för att göra det mer attraktivt och för att de bästa studenterna ska våga välja lärarbanan.
Gymnasielärare tjänar efter fem års akademiska studier mellan 30 000 och 35 000 kronor i månaden. Liberalerna föreslår därför en stor lönereform där staten skjuter till resurser, som både höjer lönerna och ökar lönespridningen. En större grupp av ämneslärare borde ha en lön på 50 000 kronor och de allra skickligaste pedagogerna ännu mer. Att höja lönerna är strategiskt viktigt för Sveriges framtid.
Om skolan misslyckas, så misslyckas Sverige. Men om skolan lyckas, så lyckas Sverige. Vi ska villigt erkänna att det krävs rejäla resurser för att genomföra en lärarlönereform värd namnet, men det kostar ännu mer för samhället att inte prioritera läraryrket.
Alla barn och unga ska få med sig den kunskap de behöver för att få möjlighet att gå sin egen väg i livet. Allt börjar med en bra skola.
Mats Siljebrand (L)
Gruppledare
Publicerad i Länstidningen den 21 april 2018