Se alla

Hur svårt kan det vara, Boel Godner?

Telge Bostäders upprustning av miljonprogrammet i Fornbacken har blivit en ekonomisk mardröm med många häpnadsväckande turer – som alla måste redas ut och offentliggöras.

Söndag 15 april 2018

Kostnaderna för Telge bostäders renovering i Fornhöjden har skenat. Boel Godner (S) är ordförande i både kommunstyrelsen och Telge AB. Foto: Diana Savina och Yvonne Åsell/TT

Telge Bostäders upprustning av miljonprogrammet i Fornbacken har blivit en ekonomisk mardröm med många häpnadsväckande turer – som alla måste redas ut och offentliggöras.

Kostnaderna för ombyggnaden av de fyra husen i gård 1 har rakat i höjden. Från den ursprungliga budgeten på 174 miljoner kronor 2013, via nytt beslut 2015 på 259 miljoner, till slutnotan (?) 416 miljoner 2017. Renoveringen rullade på med ”grönt ljus” tills Telge Bostäders nytillträdde vd, Juan Copovi-Mena, slog larm om de galopperande kostnaderna.

Moderbolagets styrelse gav därför i höstas Telges vd Stefan Hollmark i uppdrag att utreda ”Lyftet” i Fornbacken. Det externa revisionsföretaget KPMG fick på sin lott att genomföra granskningen. Underhandsinformation lämnades strax före jul och rapporten i sin helhet väntas klar nu i vår.

Efter 40 år i kommunalpolitiken och 20 år som gruppledare menar jag att affären är så uppseendeväckande att slutrapporten inte får begravas i koncernstyrelsen.

Vi väntar otåligt på svaren: varför gick det så fel, vilka lärdomar och slutsatser kan dras och hur kan ett liknande debacle undvikas i framtiden?
Kommunens högsta beslutande församling – och därmed Södertäljeborna, antingen på plats i sal Demokratin eller via webbsändningen – måste få en dragning vid ett kommande sammanträde. Vi väntar otåligt på svaren: varför gick det så fel, vilka lärdomar och slutsatser kan dras och hur kan ett liknande debacle undvikas i framtiden?

När jag krävde detta i fullmäktige nyligen föll förslaget inte Telge AB:s ordförande Boel Godner (S) på läppen. Istället menade hon att offentlighetsprincipen och allmänhetens möjligheter att läsa protokoll är fullt tillräckliga.

Till råga på allt betecknade Boel Godner en publik presentation i fullmäktige som en ”besynnerlig hantering”, dock med brasklappen att ”inget är uteslutet” och att ”frågan är för tidigt ställd.”

Vad då ”besynnerlig hantering” och vad då ”för tidigt”? Tidpunkten kan väl inte vara lämpligare, rapporten har ju aviserats vilken dag som helst. Trots att vi vill sätta offentlighetens ljus på fallet har vi inga avsikter att föregripa händelseutvecklingen, vare sig revisionsföretagets arbete eller koncernstyrelsens ställningstagande. Poängen är att granskningen ska upp på fullmäktiges bord – oavsett innehåll och oavsett resultat.

Och det är som en tanke, efter att mina frågor ställdes har vi numera en stående punkt på kommunfullmäktiges dagordning som heter just ”Information från revisorerna”. Så hur svårt kan det vara, Boel Godner?

Mats Siljebrand (L)

gruppledare