Se alla

Husläkare till alla – nu har vi tagit nästa steg

Som patient ska du kunna lita på en trygg vård hos en fast husläkare du själv har fått välja.

Onsdag 29 maj 2019

Att kunna välja fast husläkare är den viktigaste liberala vårdfrågan. Regionen gör nu en stor satsning på vårdcentralerna, som innebär ökad kontinuitet och mer resurser till patienter som behöver vården som mest.

Det finns en allmän önskan om att få träffa samma läkare vid varje besök på vårdcentralen. Med en fast husläkare ökar möjligheterna till ett varmt och emotionellt kontaktklimat, vilket leder till förtroende och tillit. Det ökar tryggheten för patienten.

Nu införs möjligheten för dig att välja en namngiven husläkare, utöver din rätt att lista dig på en mottagning. Kontinuitet och samordning är viktigt för alla, men kanske allra viktigast för äldre. Därför prioriteras äldre personer, personer med kroniska sjukdomar och personer med omfattande funktionsnedsättning.

Vårdcentralerna ska vara din fasta punkt i vården, där du kan få hjälp med både din fysiska och psykiska hälsa, och få vård för de allra flesta sjukdomstillstånd. Kring husläkarna finns ett team med distriktsjuksköterskor, dietister, psykologer och fysioterapeuter så att du får hjälp av rätt kompetens för varje vårdbehov. Målet är att du i så stor utsträckning som möjligt ska få kontinuitet i dina vårdkontakter med primärvården, hela tiden i nära samarbete med den övriga vården.
För att detta ska bli möjligt behöver husläkarna bli fler. Därför tillåts även listning hos läkare som jobbar i eget företag och inte är anställda direkt av vårdcentralen, samt hos läkare som fortsätter att arbeta efter pensionering. ST-läkare (blivande specialistläkare) får också ha en egen patientlista under de två sista åren av sin utbildning. Totalt innebär ökningen närmare 100 fler listningsbara läkare inom länet, en ökning med cirka tio procent. Vi har även byggt ut utbildningen av nya specialister i allmänmedicin och ställer krav på att alla vårdgivare ska ta emot ST-läkare.

Vårdcentralerna förstärks från och med i år med ytterligare 315 miljoner kronor. Ersättningsmodellen justeras för att mer resurser ska finnas där hälsan är sämre. Förändringen innebär mer resurser till mottagningar i socioekonomiskt svaga områden och till mottagningar med många patienter med kroniska sjukdomar.

Förutom en ökad fast ersättning ges mottagningarna en höjd ersättning för besök hos andra yrkesgrupper än läkare, något som skapar förutsättningar för vårdcentralens viktiga teamarbete och kan frigöra tid för fler läkarbesök för de patienter som behöver det mest. För Södertäljes 13 vårdcentraler uppskattas dessa förändringar innebära en sammanlagd förstärkning med cirka 16 miljoner.

Denna satsning är ett led i den blågröna koalitionens arbete att utveckla vårdcentralerna. Nästa steg är en övergripande strategi för hur hela primärvården långsiktigt ska utvecklas och stärkas. Strategin kommer att arbetas fram i dialog med vårdens aktörer och ta tillvara patientens perspektiv och behov av sammanhållande vård.

Som patient ska du kunna lita på en trygg vård hos en fast husläkare du själv har fått välja.

NINOS MARAHA (L)
LEDAMOT I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN

Publicerad i Länstidningen den 29 maj 2019