Se alla

Balans i välfärdsdebatten, tack

Måndag 21 november 2016

För oss liberaler är det en självklarhet att ge företag möjlighet att vara med och utveckla skolan och vården, då företagande är en grundbult i samhällsbygget. Vi välkomnar därför debatten om ”vinster i välfärden”, men efterlyser samtidigt balanserade argument.

Ingela Nylund Wats (S) och Yilmaz Kerimo (S) säger nej till ”övervinster” (12/11) och motiverar ställningstagandet med att lagar och regler ska styra att skattemedel går till det de är avsedda för. Givetvis, men på vilket sätt en begränsning av vinster kan garantera detta framgår inte. Man lyckas heller inte reda ut hur det ska säkerställas att skatteintäkter går till det de är avsedda för i offentligt drivna välfärdsverksamheter.

Ingen tycker om att pengar från vår välfärd skickas till skatteparadis. Men det är inte kärnan i den här konflikten. Det centrala är den ideologiska sprängkraften och regeringens överenskommelse med Vänsterpartiet. Det är synd, eftersom den hindrar både mångfalden, valfriheten och företagsamheten.

Wats och Kerimos slutsatser om övervinster vilar på Repaluus utredning som föreslår ett vinsttak på 7 procent, som om det skulle gå igenom skulle slå hårt mot mindre välfärdsföretag. Men definitionen på övervinster är inte allmänt vedertagen, den varierar beroende på vilken beräkningsmodell som används. Detta inser även civilminister Ardalan Shekarabi (S), som nu öppnar upp för att inte införa nämnda vinsttak.

Istället för att lägga krut på att göra det svårare för privata aktörer att bidra till välfärden, borde Södertäljes socialdemokratiska riksdagsledamöter istället fundera på hur vi kan främja kvaliteten och tillgängligheten. Det är den liberala utgångspunkten. En annan liberal princip är att öka valfriheten för elever, föräldrar, brukare och patienter. Detta uppnår vi genom att skapa förutsättning för mångfald i välfärden.

En bonus som inte är att förglömma är att många av välfärdsföretagen ägs eller drivs av kvinnor, vilket gynnar kvinnligt företagande och i förlängningen jämställdheten i Sverige.

Mats Siljebrand (L)
gruppledare

Ninos Maraha (L)
ledamot, kommunfullmäktige

Publicerad i Länstidningen den 21 november 2016