Se alla

Pantat att nobba pantrör

Måndag 6 februari 2017

Vi vill alla möta en inbjudande och fräsch stad. Liberalerna har därför lanserat flera åtgärder för ett renare Södertälje; kampanjer, fimpsugar, rökfritt strög och moderna papperskorgar.

Det allra viktigaste är nog att förändra attityden hos oss själva till nedskräpning. Det är inte okey mot vare sig medmänniskor eller miljö – och numera olagligt – att lämna kvar de trista resterna efter en picknic; osande engångsgrillar, stinkande kycklingben, kladdiga papperstallrikar samt flaskor och burkar. Det egna beteendet är A och O, inte minst som förebild för barn och unga.

Samtidigt vill vi göra det lättare att hålla kommunen välstädad. Låt papperskorgarna kliva in i 2010-talet – pimpa dem med askkoppar, behållare för biologiskt avfall och pantrör.

Principen för de senare är att någon, som inte vill eller kan ta med sig förpackningen hem eller gå till butiken på momangen, lämnar den urdruckna PET-flaskan eller aluminiumburken i ett avlångt rör, direkt monterat på papperspellen. En förbipasserande får sedan möjlighet att kila till affären och panta flaskan eller burken. Härmed uppstår en win-win-situation. Både vår miljö och någon alert medborgare tjänar på konceptet.

För vår gemensamma trevnad i det offentliga rummet finns det all anledning att se över papperskorgarnas tillgänglighet och utformning samt tillsammans med förpackningsindustrin gå vidare med denna anspråkslösa insamlingsmetod.

Att den rödgröna majoriteten nu nobbar vårt förslag om pantrör, med bortförklaringen att tidigare försök ”inte har varit tillfredsställande”, är – om uttrycket tillåts – pantat.

MATS SILJEBRAND (L)
gruppledare

Publicerad i Länstidningen den 6 februari 2017