Skolan behöver ännu proffsigare lärare
Måndag 29 augusti 2016
Liberalerna vill göra lärarkåren mer proffsig. Målet är en skola med högre kvalitet och måluppfyllelse vilket förutsätter ökad ämneskompetens. Vi presenterar därför en storsatsning på vidareutbildning och tuffare antagningsbestämmelser för att bli ämneslärare.
Fram till 2020 öronmärker Liberalerna åtta miljarder kronor för fortbildning av lärare i ämneskunskap och metodik. Vi föreslår att reformen, för övrigt en satsning som saknar motstycke, blir permanent och att staten står för notan. Under det år som studierna bedrivs gäller 80 procent av lönen. Det kan handla om att fördjupa sina kunskaper i ett ämne som man redan är legitimerad i eller att skaffa sig behörighet i ytterligare ett ämne. I första hand ska legitimerade lärare i grund- och gymnasieskolan och som har minst tio års tjänstgöring i sitt CV komma i fråga.
För att kunna legitimeras som ämneslärare bör avlagd masterexamen bli ett krav. Syftet är tvåfaldigt, dels att öka kvaliteten i undervisningen, dels att stärka yrkets attraktionskraft. Ämneslärarutbildningen behåller nuvarande längd, men innehållet stöps om med betoning på fördjupning och utveckling av metodiken i respektive ämne.
Erfarenheten visar att antagningskraven måste skärpas. Slutbetyget C i svenska från gymnasiet och i aktuella ämnen bör ses som ett minimikrav för att påbörja utbildning till pedagog inom såväl grundskola som gymnasium. Och när det gäller studier via högskoleprovet förutsätts lägst resultatet 1,0.
Det finns också behov av att koncentrera ämneslärarutbildningen till våra sex största och bäst meriterade universitet. Spridningen till många små högskolor har visat sig påverka resultat och kvalitet negativt. Undantag görs dock för praktisk-estetiska och tekniska lärosäten.
Avslutningsvis föreslår Liberalerna ovillkorlig ämnesbehörighet vid betygsättning. Idag kan till exempel en mattelärare sätta betyg i ämnet musik och vice versa. Denna tingens ordning leder till ett icke önskvärt osäkerhetsmoment för våra elever. Nästa steg i legitimationsreformen är därför skärpta krav på behörighet i rätt ämne.
Med dessa fem skarpa förslag stärker Liberalerna lärarnas yrkeskompetens, något som vi ser som helt avgörande för att skapa en svensk kunskapsskola med arbetsro.
MATS SILJEBRAND (L)
gruppledare och legitimerad adjunkt
Publicerad i Länstidningen den 29 augusti 2016