Sätt socialtjänsten på fötter
Måndag 12 september 2016
Socialtjänsten i Södertälje går på knäna på grund av hög arbetsbelastning och personalomsättning. Ska våra mest sköra invånare kunna erbjudas adekvat stöd samtidigt som duktiga medarbetare stannar kvar måste förändringar ske snabbt.
Enligt en färsk studie vill en av fyra socialsekreterare sluta. I Södertälje säger sig dessutom endast en av 24 av våra nybakade sekreterare vilja jobba vidare i kommunen.
Det är ett underbetyg till kommunen som attraktiv arbetsgivare. Men vi är inte överraskade, då många socialsekreterare vittnar om gigantiska ärendebalanser per anställd. Däremot ser Liberalerna med oro på hur Socialdemokraterna kör en av välfärdssamhällets viktigaste funktioner i botten.
Socialdemokratins icke solidariska välfärdspolitik bekänner numera färg på område efter område. Valfriheten inom äldreomsorgen har begränsats lokalt och på riksplanet hotas LSS-reformen och den personliga assistansen. Mer kraft borde läggas på att ge hemlösa, missbrukare och utsatta barn hjälp och stöd.
Vi efterfrågar ett starkare ledarskap från Södertälje kommun, i egenskap av både arbetsgivare och ansvarig för ett av våra tyngsta välfärdsområden. Här redovisar Liberalerna fem handfasta tips för att vända trenden:
1. Satsa på spetskompetens. Ett karriärs- och kompetenshöjande system liknande förstelärarna inom lärarkåren, med såväl högre utbildning som lön, skulle skapa en mer rättssäker socialtjänst. Här kan erfarna socialsekreterare stötta och handleda nyutbildade kolleger.
2. Prioritera löneökningar för kommunens socialsekreterare – utbildning ska löna sig. Det är angeläget för att behålla erfarna medarbetare.
3. Förbättra arbetsmiljön. Genom trygga arbetsförhållanden kan vi öka kontinuiteten, bromsa personalomsättningen och få en effektivare myndighetsutövning.
4. Inför traineeprogram. Utveckla ett utslussningsprogram för nyutexaminerade socionomer, som får en handledare att arbeta bredvid det första halvåret. Detta är viktigt för att klara rättssäkerheten och kvaliteten, samtidigt som den nyutexaminerade får en gedigen praktisk erfarenhet av jobbet.
5. Använd nya forskningsidéer. Förvaltningen bör inleda ett tätt samarbete med akademin kring forskning i syfte att tidigt implementera senaste rön och evidensbaserade behandlingsmetoder. Då kan vi också säkerställa att kommunen ständigt granskar, utvärderar och utvecklar sin egen verksamhet.
Resignera inte inför utmaningarna utan ställ socialtjänsten på fötter igen.
MATS SILJEBRAND (L)
gruppledare
NINOS MARAHA (L)
ledamot, kommunfullmäktige
Publicerad i Länstidningen den 12 september 2016