Se alla

Patienterna måste få bättre information – i tid

Liberalerna svarar på frågor om Hjärt- och kärlcentrum i Södertälje

Onsdag 28 februari 2018

Mycket har sagts i hjärt- och kärldebatten. I det här inlägget vill vi klargöra Liberalernas syn och svara på ett antal aktuella frågor.

En återkommande fråga har varit varför hjärt- och kärlupphandlingen genomfördes över huvud taget. Svaret är att avtalen med länets hjärtmottagningar löper ut 31 mars i år. Enligt de regelverk som styr hälso- och sjukvården måste landstinget göra en förnyad upphandling. Annars begår landstinget lagbrott.

Vi vill poängtera att alla partier i hälso- och sjukvårdsnämnden var överens om upphandlingens inriktning, kvalitetskraven, att det skulle bli tre enheter och det faktum att det saknades krav på geografisk placering.

14 anbud, som uppfyllde kvalitetskraven, kom in. I enlighet med lagen om offentlig upphandling (LOU) antogs de bud som gav mest valuta för pengarna, något annat hade varit såväl lagbrott som en misshushållning av skattemedel. Hjärt- och kärlcentrum i Södertälje kom på tionde plats och blev 32 procent dyrare än det dyrast antagna budet.

Hade det i upphandlingen ställts krav på att någon enhet skulle vara geografiskt placerad i den södra länsdelen, så hade det inte inneburit någon skillnad. Ett av de företag vars anbud antogs driver som bekant sin verksamhet i Handen.

Alla partier i hälso- och sjukvårdsnämnden var överens om upphandlingens inriktning, kvalitetskraven, att det skulle bli tre enheter och det faktum att det saknades krav på geografisk placering. Informationen kring upphandlingen och hur patienterna har fått ta del av förestående förändringar har inte fungerat tillfredsställande. En av anledningarna är den sekretess som omgärdar upphandlingar, men det räcker inte som förklaring. Framöver måste landstinget och vårdens aktörer bli bättre på att informera om förändringar – till länets invånare, till andra vårdgivare och framför allt till patienterna.

Den viktigaste frågan nu är hur landstinget säkerställer att de patienter som tidigare gått till Hjärt- och kärlcentrum under många år får en så god hjärt- och kärlvård som möjligt. Dels i de specialiserade hjärtmottagningarna med hög kvalitet i undersökningar och behandlingar, dels på husläkarmottagningarna dit de flesta av dagens patienter hos Hjärt- och kärlcentrum kommer att gå.

Förutsättningarna ändras i Södertälje och därför kommer kardiologer att knytas till husläkarmottagningar lokalt för att säkerställa att husläkarna får bra förutsättningar att klara övergången. Det kommer att innebära att husläkarna får stöd i att ta emot återbesök och göra uppföljningar. Denna insats görs för att husläkarna långsiktigt ska kunna utveckla sin förmåga att tillgodose Södertäljebornas behov av en trygg sjukvård som finns nära.

Den specialiserade kardiologin har utvecklats mot färre och större kvalitetssäkrade specialistcentra i öppenvården. Genom att fler patienter tas emot på färre mottagningar får läkarna utökad praktisk erfarenhet och förbättrade möjligheter att utbyta erfarenheter och kunskaper med kollegor. Samtidigt utför husläkarna alltmer av den vård som tidigare krävde akutsjukhusets resurser och specialistkunskaper.

Den som enbart tar del av kritiken mot upphandlingen av hjärt- och kärlvården kan kanske få uppfattningen att vården nedmonteras i Södertälje. Så är det naturligtvis inte. Det har skett stora satsningar de senaste åren, inte minst miljardinvesteringen i nya Södertälje sjukhus, och i april slår den nya närakuten upp dörrarna.

Det är också mycket glädjande att Hjärt- och kärlcentrum kan fortsätta i Södertälje med att undersöka hur olika organ som hjärta och kärl fungerar, genom exempelvis ultraljud, och därefter ställa diagnoser. Därmed kan den uppskattade verksamheten i ny skepnad utgöra en fortsatt viktig länk i vårdkedjan för hjärtpatienter.

Anna Starbrink (L)
hälso- och sjukvårdslandstingsråd

Ninos Maraha (L)
vice ordförande landstingsstyrelsen

Mats Siljebrand (L)
gruppledare i Södertälje

Publicerad i Länstidningen den 27 februari 2018