Inför kommunala trygghetsvakter
Motion till kommunfullmäktige i Södertälje
Tisdag 2 maj 2017
Att kunna ta en promenad var man vill, när man vill – det är också frihet. Eller att utan oro vänta på bussen en sen kväll, gå hem från krogen eller låta sitt barn gå ensamt från kompisen. Det är något som borde vara självklart för varje invånare i Södertälje kommun, men så är det inte i dag. Tvärtom, har människors känsla av otrygghet ökat enligt den senaste nationella trygghetsundersökningen (NTU) från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Det är betydligt vanligare att kvinnor känner sig otrygga än att män gör det.
Otryggheten får konkreta följder för människors egen vardag. Ungefär var tredje svarande (34 %) uppgav i undersökningen att de någon gång under året valt en annan väg eller ett annat färdsätt på grund av oro för brott. Drygt en av tio (12 %) sa att de avstått från en aktivitet till följd av denna oro. Nästan var fjärde (23 %) ansåg att deras livskvalitet försämrats till följd av otrygghet, vilket är en ökning med tio procentenheter jämfört med föregående år.
Vi ska kunna lita på att polisen kommer när vi larmar på nödnumret 112. Det är i första hand dess uppgift att upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt bekämpa brott, men nu saknas alltför mycket resurser inom polismyndigheten. Då läggs det förebyggande arbetet åt sidan och den viktiga synligheten prioriteras bort. Liberalerna vill se fler poliser i hela landet, och föreslår därför en utökning av poliskåren från 20 000 till 25 000 tjänster.
Det tar tid att utbilda fler poliser, men vi kan inte bara vänta och se på medan otryggheten ökar. I flera kommuner, bland annat Landskrona, har man som en tillfällig åtgärd med gott resultat anlitat trygghetsvakter. Det är ordningsvakter som på kommunens uppdrag arbetar för att skapa lugn och trygghet på de platser där människor rör sig. Vakternas uppgift är att vara synliga i de stadsdelar och på de tider då otryggheten upplevs som störst. I Landskrona har brottslighet och vandalisering minskat betydligt i de områden där trygghetsvakterna är aktiva. Trygghetsvakter ersätter på intet sätt poliser, men erfarenheterna visar att deras närvaro har en betydande förebyggande effekt.
Liberalernas förslag till beslut
Kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att snabbutreda och införa trygghetsvakter för att öka tryggheten i Södertälje kommun till dess att vi har en starkare lokal närvaro av polisen.
Södertälje den 2 maj 2017
För Liberalernas fullmäktigegrupp
Mats Siljebrand (L)