Politik i Södertälje
Onsdag 26 september 2018 18:00–20:00
Liberalernas partilokal, Övre Torekällgatan 37A, Södertälje
Program:
18.00-18.10 Inledning och aktuellt i föreningen
18.10-19.00 Eftervalsdiskussion
19.00-19.15 Fikapaus
19.15-19.35 På gång i nämnder och styrelser
19.35-19.55 Inför kommunstyrelsens sammanträde
19.55-20.00 Övriga frågor och avslutning
Förhinder att delta anmäls till kansliet, tel 08 550 109 01 eller e-postsodertalje@liberalerna.se
Välkomna!
Mats Siljebrand
Metin Hawsho
Kommunstyrelsens ärendelista 2018-09-28
1. Protokollets justering
2. Fastställande av dagordning
3. Information från polisen
4. Finansiell riskrapport
5. Ändring av bolagsordning för Telge Brandalsund AB
I koncernstyrelsen den 11 juni 2018 godkändes en uppdaterad bolagsordning för Telge Brandalsund och föreslogs till kommunfullmäktige att entlediga de sittande styrelseledamöterna samt att välja in Stefan Hollmark och Jörgen Olsson till nya ledamöter. Kommunfullmäktige godkände den 20 juni 2018 den nya bolagsordningen och att de föreslagna styrelseändringarna skulle träda i kraft den 1 september 2018. Aktiebolags-ordningen ställer dock krav på att aktiebolag ska ha minst tre styrelseleda-möter och med anledning av det har bolagsordningen för Telge Brandalsund uppdaterats på nytt. Tidigare skrivning löd ”Styrelsen skall bestå av 2-7 ledamöter”, den nya lyder ”Styrelsen skall bestå av 3-7 ledamöter”. Utöver tidigare invalda föreslås Therese Paulsen väljas som ledamot.
6. Yttrande över revisionsrapporten ”Granskning av exploateringsavtal”
Revisorerna har låtit Ernst & Young göra en granskning av den del av exploateringsprocessen som handlar om detaljplaneläggning av mark som inte ägs av kommunen. Uppföljning görs i form av projekterings- och byggmöten. I exploateringsavtalen saknas i stor utsträckning skrivningar om vilka åtgärder kommunen kan vidta om exploatören inte genomför arbete enligt avtal och därför föreslås ett antal utvecklingsområden. Förvaltningen har tagit fram ett yttrande där åtgärder redovisas, som redan vidtagits eller är under utarbetande, för att kommunen ska få tillräcklig styrning över exploatörens utbyggnad på egen mark.
7. Ansökan om statsbidrag till kommuners arbete för att minska segregationen
Regeringen har tagit fram en långsiktig strategi för att motverka segregation. Strategin beskriver fem prioriterade områden med delmål och insatsområden; boende, utbildning, arbetsmarknad, brottslighet, demokrati och civilsamhälle. 32 utvalda kommuner har möjlighet att ansöka om statsbidrag från Tillväxtverket. Södertälje kan ansöka om 10,839 miljoner kronor årligen under en treårsperiod och retroaktivt för 2018. Kommunen behöver medfinansiera 10 procent av bidraget. Förvaltningen föreslår att pengarna används till 1. Starta en familjecentral. 2. Öka andelsen förskolelärare på förskolor i segregerade områden. 3. Öka andelen F-3 lärare i förskoleklass och 4. Strateg för PRAO och praktikplaster för grundskolan.
8. Vattenplan för Södertälje kommun
Miljönämnden fick den 27 november 2015 i uppdrag av kommunstyrelsen att samordna arbetet med att ta fram en vattenplan för Södertälje kommun. Föreliggande förslag, som tagits fram i flera steg, visar hur Södertälje kommun ska bidra till att god status enligt EU:s vattendirektiv uppnås i kommunens alla vattenförekomster. En grundtanke i planen är att åtgärdsprogram ska tas fram för kommunens avrinningsområden och vattenförekomster. I stort sett alla kommunala verksamheter påverkar vårt vatten. Samordning av åtgärder är därför angeläget för ett effektivt genomförande. Vid beredning och remiss av vattenplanen har ambitionen att anställa en vattensamordnare funnits med, men den funktionen har i det aktuella förslaget tagits bort då finansiering saknas i dagsläget.
9. Yttrande över revisionsrapporten ”Granskning av ärendeberednings-processen och beslutsunderlagens kvalitet”
Revisorerna har låtit Ernst & Young göra en granskning av processen för ärendeberedning och beslutsunderlagens kvalitet. Syftet har varit att bedöma om ärendeberedningsprocessen är ändamålsenlig och leder till fullgoda beslutsunderlag. Förutom kommunstyrelsen har granskningen omfattat stadsbyggnadsnämnden, äldreomsorgsnämnden och kultur- och fritidsnämnden. De rekommendationer som lämnas är följande: 1. Förtydliga och utveckla instruktionerna för konsekvensbedömningar. 2. Ställ krav på att uppdragsbeskrivningar ska användas och specificera vad de ska innehålla. 3. Förtydliga och utveckla instruktionerna för innehållet i respek-tive del av tjänsteskrivelser. 4. Samla all kommunövergripande vägledning i samma dokument. 5. Kartlägg och upprätta skriftliga rutiner för ärende-beredningsprocesser. Förvaltningen föreslår att stadsdirektören får i uppdrag att ta fram förbättringsåtgärder enligt revisorernas rekommenda-tioner. Uppdraget ska återrapporteras till kommunstyrelsen hösten 2019.
10.Permutation av Stiftelsen Gustaf Gullmans minnesfond
Stiftelsen Gustaf Gullmans minnesfond förvaltas av Södertälje kommun och socialnämnden beslutar om eventuell utdelning. Stiftelsen kan dock inte främja sitt ändamål, eftersom ingen utdelning kan ske, och en ansökan om permutation kommer därför att skickas till Kammarkollegiet. Godkänns denna kommer hela det egna kapitalet att delas ut och stiftelsen upplösas.
11.Stadsdirektören informerar
12.Meddelanden
13.Anmälan av delegeringsbeslut
14.Fördjupad och oberoende granskning av Telge Bostäders renovering i Fornbacken
Ej handlingar.
15.Bolagsstyrningsrapport för Telge 2017
Ärendet utgick från kommunstyrelsens ärendelista den 15 juni 2018 och beslut fattades istället om att göra en oberoende ”second opinion” i främst ansvarsfrågan. Så här beskrevs ärendet i juni månads Förtroenderåds-kallelse: ”Kommunstyrelsen godkände 2018-04-06 bolagsstyrningsrapporten för Telge 2017 samt överlämnade rapporten till kommunfullmäktige. På allianspartierna initiativ återremitterade dock kommunfullmäktige rapporten för komplettering med revisionsföretagets granskning av Telge Bostäders ombyggnation i Fornbacken. Rapporten behandlades den 7 maj 2018 av koncernstyrelsen. Förvaltningen föreslår att kommunstyrelsen, som redan godkänt bolagsstyrningsrapporten, på nytt överlämnar materialet till kommunfullmäktige, med granskningsrapporten som bilaga. På förslag av ordföranden utgick dock ärendet på kommunstyrelsens senaste möte. Ordföranden har aviserat att oppositionen ska bjudas in till en särskild överläggning i frågan före kommunstyrelsens sammanträde. Liberalerna avser att göra två tilläggsyrkanden, dels att revisorerna från KPMG kommer till fullmäktige och föredrar ärendet, dels att det tas fram en ”second opinion” i ansvarsfrågan av ett oberoende revisionsinstitut.”