Politik i Södertälje
Onsdag 21 februari 2018 18:00–20:00
Liberalernas partilokal, Övre Torekällgatan 37, Södertälje
Program:
18.00-18.10 Inledning och aktuellt i föreningen
18.10-19.00 Månadens gäst: Monica Sonde, utbildningsdirektör
19.00-19.20 Fikapaus
19.20-19.40 På gång i nämnder, styrelser och landstinget
19.40-19.50 Inför kommunstyrelsens sammanträde
19.50-20.00 Övriga frågor och avslutning
Förhinder att delta anmäls till kansliet, tel 08 550 109 01 eller e-post sodertalje@liberalerna.se
Välkomna!
Mats Siljebrand
Metin Hawsho
Kommunstyrelsens ärendelista 2018-02-23
1. Protokollets justering
2. Fastställande av dagordning
3. Information från polisen
4. Ekonomirapport
5. Aktuella uppgifter om flyktingmottagning
6. Finansiell riskrapport
7. Yttrande över remiss Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län
Förvaltningen rekommenderar kommunstyrelsen att dels ställa sig bakom den regionala vattenförsörjningsplanens mål och strategier, dels godkänna förslaget till yttrande över remissförslag ”Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län”. Huvudsyftet med vattenförsörjningsplanen är att säkra dricksvattenförsörjningen i Stockholms län ur ett flergenerationsperspektiv. De tre viktigaste målen är: 1. Att ett av de fem stora vattenverken i regionen ska kunna tas ur drift under en månad och leveransen av dricksvatten ska kunna fortgå utan samhällskritiska störningar. 2. Att de vattenresurser som är högst prioriterade i planen ska säkras för framtiden. 3. Att länets aktörer med ansvar för vattenförsörjning ska ha fungerande samverkansformer, som bidrar till att mål nås och åtgärder genomförs. Telge Nät har utrett alternativen nytt intag vid Horn, ihopkoppling med Stockholm Vatten och Sillen eller Yngern som reservvattentäkter. Bolaget prioriterar i första hand en sammanlänkning med Stockholm Vatten. Kostnaden för detta uppgår till 100-300 miljoner kronor, beroende på hur stor kapaciteten ska vara.
I ett särskilt yttrande i stadsbyggnadsnämnden konstaterar Liberalerna att Södertäljeborna kan glädja sig åt en erkänt hög kvalitet på sitt dricksvatten, mycket tack vare vårt artificiellt framställda grundvatten. Från råvattenintaget i Kiholm pumpas Mälarens vatten upp i Malmsjöåsen, där det under ett antal månader infiltreras och renas på naturlig väg. Därefter tas vattnet återigen upp vid vattenverket i Djupdal för kontroll och eventuella tillsatser innan det distribueras ut i ledningsnätet. Södertäljes unikt fina dricksvatten bör inte gå förlorat genom en permanent sammankoppling med Stockholms nät, där ju dricksvattnet främst levereras från det mer känsliga ytvattenverket i Norsborg. En eventuell sammanlänk-ning bör ses som reservåtgärd, vid nödsituationer. Södertälje behöver säkra sitt framtida dricksvattenbehov genom ytterligare ett råvattenintag i Mälaren, till exempel i händelse av en fartygsolycka på Mälaren, fler reservvattentäkter i närbelägna insjöar och en förstärkt pumpkapacitet i Djupdal.
Dessutom måste det generella skyddet av vattentäkten ses över. Kostnaden för dessa framtidsinriktade kvalitetsåtgärder bör också ställas i relation till den förordade anslutningen till Stockholm vatten. Och just kostnaderna har Liberalerna uppmärksammat i tekniska nämnden och tillsammans med M påtalat behovet av statlig medfinansiering för att säkerställa den regionala vattenförsörjningen. Mälardalen är Sveriges största tillväxtregion och kommunerna ensamma kan inte bära det ekonomiska ansvaret för detta.
8. Yttrande över remiss Godsstrategi för Stockholmsregionen
Godsstrategin är en del av den regionala utvecklingsplanen RUFS 2050. I förslaget till gemensamt remissvar för kommunerna på Södertörn har Södertälje lyft fram sårbarheten med passagen av Södertälje kanal, godsförsörjningen till exportföretagen och förutsättningarna för hamnen.
9. Samråd om ny översiktsplan för Gnesta kommun
Gnesta har utarbetat ett förslag till ny översiktsplan – Gnesta kommun 2050 – för antagande i november. Förvaltningens förslag till svar på remissen inriktas främst på mellankommunala och regionala intressen som påverkar Södertälje kommun.
10.Utökat verksamhetsområde för vatten och avlopp, Mölnbo 1:31 och 1:199
Förslaget från Telge Näts styrelse och koncernstyrelsen är att utöka Södertäljes verksamhetsområde för vatten, spill- och dagvatten med två fastigheter i Mölnbo (1:31 och 1:199).
11.Förslag till vägnamn i västra Kallfors i enlighet med detaljplaneförslag för ”Kallfors höjder” i Järna
Namngruppen föreslår att vägen upp till ”Kallfors höjder” får namnet Vallhöjdsvägen. Vägen som ansluter till Tvetavägen, varifrån den föreslagna Vallhöjdsvägen utgår, föreslås få namnet Västra Kallforsvägen.
12.Bidrag från Destination Södertälje 2018
Näringslivskontoret har de senaste åren delat ut bidrag till olika organisationer som bidrar till just näringslivsutveckling i Södertälje. Utbetalningarna från Destination Södertälje föreslås för 2018 ligga på drygt 3 miljoner kronor. Bland de större bidragstagarna återfinns Leader Sörmlandskusten och Uppsala Innovation Center (har avtal) samt Centrumföreningen, NyföretagarCentrum, Ung företagsamhet och KTH Leancentrum (har ännu inte avtal). I en bilaga redovisas aktiviteter genomförda av respektive aktör under 2017.
13.Yttrande över betänkande Nästa steg? Del 2. Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:88)
Kulturdepartementet har remitterat det aktuella betänkandet till Södertälje kommun. Utredningens uppdrag är att analysera vad den finlandsvenska gruppen i Sverige har för ställning och överväga om den ska erkännas som nationell minoritet. Här ingår också frågan om Sverige bör utöka sina nuvarande åtaganden enligt den europeiska stadgan om landsdels- eller minoritets-språk (språkstadgan) samt att överväga behovet av kvalitativa data om de nationella minoriteterna. Förvaltningen ställer sig i sak positiv till utredningens förslag och åtgärder.
14.Yttrande över revisionsrapport nr 8/17 Granskning av kommunens dokumenthantering
Revisorerna har granskat kommunens dokumenthantering. Bedömningen är att diarieföring i dokument- och ärendehanteringssystem skapar kontroll och en säker ärendehantering. I yttrandet kommenteras och redovisas åtgärder i syfte att göra kommunstyrelsens dokumenthantering mer ändamålsenlig och tillgodose lagstiftning och interna regelverk. Bland annat pågår ett projekt inför införande att den nya dataskyddsförordningen (GDPR), som gäller som lag i alla EU-länder från och med 2018-05-25.
15.Stadsdirektören informerar
16.Meddelanden
17.Anmälan av delegeringsbeslut