Engagera civilsamhället för en mer jämlik och jämställd hälsa
Måndag 16 januari 2017
Civilsamhället är en outnyttjad resurs i det hälsofrämjande arbetet. Inte minst i utsatta områden där hälsoambassadörer kan nå ut till olika befolkningsgrupper, som annars är svåra att nå.
Hälsan i länet blir allt bättre för alla. Men generellt är den sämre i utsatta områden där många har dålig ekonomi och lägre utbildning. I dessa områden drabbas befolkningen oftare och hårdare av sjukdomar.
För att bättre förebygga ohälsa pågår ett omfattande arbete med att utveckla primärvården i Stockholms läns landsting, bland annat genom kompensatoriska insatser. I år kommer landstinget även att anta en ny folkhälsopolicy i ett led att främja den jämlika hälsan. Parallellt med landstingets satsningar pågår ett idéutvecklingsarbete inom Liberalerna för att utveckla integrations- och jämställdhetspolitiken med tydlig koppling till hälsan.
Vi anser att det är angeläget att få fler att delta i de nationella screeningprogram som finns. Kvinnor i segregerade områden deltar exempelvis i lägre utsträckning i mammografi och cervixscreening vilket kan få förödande konsekvenser för deras hälsa och liv. Vidare behöver många i segregerade områden, inte minst nyanlända, utbildning om dels hur hälso- och sjukvårdssystemet fungerar, dels hur man bäst förebygger sjukdomar.
Risken för att insjukna i exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar, som är bland de vanligaste dödsorsakerna i Sverige, är dubbelt så stor för invandrade från Syrien som för personer födda på Södermalm. Genom att lägga om livstilen kan fler må bättre. Sunda levnadsvanor är därför livsviktiga, bokstavligt talat, och kan handla om allt från att sluta röka till att börja motionera.
I det hälsofrämjande arbetet finns en outnyttjad potential i civilsamhällets kanaler till befolkningen, inte minst i socioekonomiskt utsatta stadsdelar. Vi menar att organisationer med demokratiska värderingar och respekt för de allmänmänskliga liberala värderingarna om mänskliga rättigheter och lika värde kan vara bra ingångar och samarbetsparter i bildningsfrågor som har bäring på hälsa, jämställdhet och integration.
Ett sätt att skapa ett dynamiskt samarbete är att utbilda hälsoambassadörer som bor och verkar i utsatta områden och som kan bygga broar mellan vården, civilsamhället och individen. Hälsoambassadörer kan via civilsamhällets kanaler nå befolkningsgrupper och individer som landstinget annars skulle haft svårt att nå.
I Södertälje finns goda exempel att hämta från ett hälsoprojekt som inkluderade både kyrkor och föreningar. Vi ser gärna samarbete även med studieförbund, moskéer och andra delar av civilsamhället som kan bidra i det hälsofrämjande arbetet i såväl Tensta, Norsborg som andra utsatta stadsdelar.
Hälsoambassadörer kan utöver att informera om hur vårdsystemet fungerar och ge individen verktyg att förbättra sin egen hälsa, även ta upp frågor som rör kön, sexualitet och kulturella avarter som hedersvåld och könsstympning. Det är bra för integrationen, jämställdheten och hälsan i Stockholms län.
Ninos Maraha (L)
vice ordförande landstingsstyrelsen och ordförande Liberalernas integrationsgrupp i Stockholms läns landsting
Cecilia Elving (L)
beredningen för barn, unga och förlossningsvård och ordförande Liberalernas jämställdhetsgrupp i landstinget
Jessica Ericsson (L)
ordförande beredningen för folkhälsa och psykiatri
Publicerad i Länstidningen den 16 januari 2017