Bättre rätt än lätt – när det ska byggas vid Maren
Planen bör ge möjlighet att också inrymma bostäder i delar av byggnaden
Torsdag 3 oktober 2019
När jag läste i LT att stadsbyggnadsnämnden, vid mötet den 17 september, var helt enig när det gäller planerna för McDonald´s-tomten, blev jag förvånad. Jag är ledamot i nämnden och var inte helt enig med övriga ledamöter. Jag lade fram ett yrkande som delvis skilde sig från nämndens beslut.
Jag tror att de flesta ser McDonald´s-tomten som en av de absolut mest intressanta i Södertälje. De flesta är också överens om att nuvarande användning av tomten inte gör platsen rättvisa, det blev lite ”fel”, det där som genomfördes med början på 1960-talet.
Med rätt beslut som grund och med utvecklingsinriktade samt kreativa byggherrar och arkitekter kan detta bli ett attraktivt och efterlängtat nytillskott som verkligen tar vara på potentialen i detta magiska läge vid Inre Maren. Nu ska det bli ”rätt”.
Det är bra att nämnden kunde fatta ett enigt beslut om att parallella skisser ska upprättas och att bottenytor och publika våningsplan ska utformas med fokus på öppenhet i gestaltning och upplevelse. Mitt yrkande handlade om förändringar och förtydliganden i de mera allmänna riktlinjerna. Inga detaljerade anvisningar utan om ramverket inom vilket kreativiteten kan släppas lös.
Tydliga riktlinjer visar vad som är viktigt och de ger samma förutsättningar till de olika arkitekter som gör skisserna. De minskar också risken för egna tolkningar från byggherrar och arkitekter och ger oss större chans att få något som de flesta Södertäljebor kan uppfatta som ”rätt”.
När det gäller arkitekturen i Södertälje är det viktigt att se stadens årsringar. Varje tid har sin stil och det är en del av stadens historia. Vi kan studera och lära av årsringarna och sedan utveckla staden vidare.”Det nya huset ska utformas med hänsyn till omkringliggande bebyggelse”, står det i beslutsunderlaget. Hänsyn ska alltså tas till Hebbevillan, Sorbonska huset, Gamla Flickskolan, Kringlanhuset, Castorhuset, stenhusen längs Järnagatan och kajen bort mot Borgmästarvillan. Vilken del av denna bebyggelse ska hänsyn tas till?
Om hänsyn ska tas till för många olika stilar och karaktärer finns en stor risk för att resultatet blir ett stort ”misch-masch” utan någon egen profil. Det är ett slöseri med tanke på platsens potentiella landmärke-status. Låt detta nya hus få en egen identitet, se det som en möjlighet att visa upp en superhäftig arkitektur med hängande trädgårdar, gröna terrasser, glimrande fasadmaterial eller vad det nu kan bli när duktiga arkitekter får fritt spelrum (inom tydliga ramar). Framtida generationer ska kunna se den årsring som byggandet på 2020-talet i Södertälje gav upphov till.
Även om byggnaden får en egen identitet ska den självklart också lägga stor vikt vid platsens förutsättningar, infrastruktur samt värdefulla siktlinjer. En viktig faktor är exempelvis fasaden mot Tullgränd som är en viktig koppling mellan Marenplan och övriga staden.
Mitt förslag syftar också till att öka flexibiliteten. Planen bör ge möjlighet att också inrymma bostäder i delar av byggnaden. Läget är fantastiskt, utsikten kan bli hänförande, servicen som hotellet kan erbjuda i form av restauranger, reception, tvätt med mera kan ge ett mycket eftertraktat boende. Butiker i gatuplan ger mer liv och rörelser. Jag anser också att det är ett misstag att inte använda de översta våningsplanen till mera offentliga utrymmen i form av restauranger, kaféer etcetera. Här har vi en fantastisk utsikt i ett fantastiskt läge. Gör det mera allmänt tillgängligt – reservera det inte för några fåtal, tillfälligt boende hotellgäster.
En motivering till att avslå mitt yrkande var att det jag föreslagit redan var uttryckt och förekommit i samtalen med Stadsrum. Det må så vara. Samtal kan glömmas/ges olika tolkning, personer kan bytas ut – det som finns tydligt skrivet, finns tydligt skrivet. En annan motivering var att mina förslag komplicerar och försenar planarbetet. Det ansågs vara svårt att kombinera bostäder, hotell och offentliga lokaler i samma byggnad. Okej – så kanske är fallet men med kreativitet och vilja borde det gå att få till. Några månader (?) ytterligare är väl inte hela världen. Bättre det än fort och fel. McDonald´s-tomten har diskuterats i många år. Nu kan vi ta nya tag och skapa något unikt som både Södertäljebor och besökare kan få glädje av i många, många år. Då måste det bli rätt. Bättre rätt än lätt!
Ann Westerberg (L)
ledamot i stadsbyggnadsnämnden
Publicerad i Länstidningen den 3 oktober 2019