Se alla

Liberalernas budgetmotion för 2019-2021

Måndag 3 december 2018

Förord till Liberalernas budget

Liberalerna ger Södertäljeborna valfrihet!

Den liberala grunden

Vi är Sveriges och därmed Södertäljes liberala parti. Vi är stolta över vår historia och vår ideologi. Vi vill att varje människa ska ha friheten att förverkliga sina drömmar och fatta egna beslut. Det är därför liberaler genom alla tider tagit strid för religionsfrihet, allmän rösträtt, mot nazism och kommunism, för sexuell frihet, jämställdhet och valfrihet.

Liberalerna tror att varje människa kan bygga och trygga sin egen framtid. Vi tror att varje människa är beredd att ta ansvar för att genom kunskap, egna val, initiativ och eget arbete bygga sin egen framgång. När en människa bli självförsörjande blir hen också friare. Att vara oberoende, och att få möjlighet att bidra till samhället, ger dessutom en ökad stolthet och självkänsla.

Vi utgår alltså från att människor är kapabla att ta ansvar för sig själva och sin försörjning och att de vill ta ett gemensamt ansvar för varandra.

Samhället ska skapa de rätta förutsättningarna och ge stöd när så behövs, det sociala skyddsnätet ska fånga den som faller, inte begränsa den som kan stå själv.

Vår uppgift är att försvara varje människas möjlighet att forma sitt eget liv. Det är den liberala grunden och svaret på varför vår politik ser ut som den gör, såväl nationellt som lokalt.

Liberalerna i Södertälje

Södertälje kommun är unik plats med sin mångfald. Här finns både stad och landsbygd. Hit har människor flytt föra att skapa sig en ny framtid. Vi inom Liberalerna tycker det är viktigt att invånarna i hela kommunen ska få komma till tals och få service, uppmärksamhet och en känsla av delaktighet i samhället oavsett var i kommunen de bor. När vi pratar om Södertälje så pratar vi om alla som bor, arbetar, studerar i eller besöker kommunen.

Södertälje är en knutpunkt där världen finns samlad. Södertälje är en plats där vi under lång tid, ända tillbaka till vikingatiden och kanske längre, har välkomnat folk från hela Sverige och hela världen. Här finns nu människor med olika bakgrund, kunskaper och erfarenheter.
Här finns nu människor som skapat en framtid för sig själva, sina familjer, för staden och för alla dess framgångsrika företag.

Södertälje är kommunen med allt från den stora stadens puls till den stilla naturens lugn och ro. Här finns hög kompetens i världsledande företag. Här finns historia, kultur och idrott. Här finns en sjudande verksamhet inom företagande, forskning och utbildning.

Södertälje är en knutpunkt inte bara mellan människor utan också en rent geografiskt. Södertälje är staden mellan sött och salt, en strategisk punkt på livsnerven mellan Östersjön och Mälaren och med en blomstrande uthamn. I Södertälje knyts två av Sveriges viktigaste vägar, E4 och E20, samman. Genom Södertälje går också några av Sveriges viktigaste järnvägslinjer.

Södertälje har alltså de bästa förutsättningarna. Liberalerna vill tillvarata och förstärka dessa för att göra Södertälje ännu bättre! Vi vill satsa på den fantastiska potential som Södertälje har, utan att blunda för de problem som finns; utanförskap, arbetslöshet och bidragsberoende. Vi föreslår en rad åtgärder som både förstärker det positiva och hanterar svårigheterna. Visst finns det utmaningar, men vi kan fixa det här – tillsammans!

Ett av våra förslag är ett ökat fokus på företag och företagande. Vi föreslår ett näringslivscentrum som bättre kan serva företagen. Genom att förbättra näringslivets förutsättningar skapas nya arbetstillfällen vilket leder till minskad arbetslöshet vilket i sin tur underlättar integrationen av de nyanlända.

Satsa på skolan

Liberalerna vill satsa på en politik för en kunskapsskola med arbetsro. Det är genom utbildning som vi ger elever framtidstro och möjligheten att göra en klassresa. Om skolan misslyckas så misslyckas Södertälje. Läraryrket är Sveriges viktigaste yrke, därför är det viktigt att sidouppgifter minskar så att de kan vara lärare. Liberalerna satsar på lärarassistenter för att de ska göra vissa uppgifter så att lärarna få mer tid för kvalitativ undervisningstid och öka elevernas måluppfyllelse.

God livskvalitet

Liberalernas ambition är att Södertälje ska fungera dygnet runt, året runt. Södertälje ska erbjuda så många alternativ att alla kan bo, arbeta, utbilda sig och om så behövs, få vård och omsorg i kommunen. Södertälje ska självklart också vara en trygg kommun med en stark ekonomi. Grundläggande trygghet och samhällsfunktioner för god livskvalitet, är grundstenar i en välfungerande kommun. Livet ska vara positivt, enkelt och smidigt – vi vill ”kringla” till det, inte krångla till det.

Stabil ekonomisk grund

För att kunna höja kvaliteten på samhällsservice till alla måste Södertälje också ha en stabil ekonomisk grund. Vi måste kunna satsa offensivt, inte bara betala räntor och amorteringar. Vi Södertäljebor är bland de allra mest skuldsatta av alla kommuninnevånare i Sverige. ”Den som är satt i skuld är inte fri!”(Ernst Wigforss 1932). Kloka ord som gäller alla, oavsett partitillhörighet. Vi Liberaler vill på sikt amortera ner skulden. Vi vill inte att framtida generationer skall betala våra satsningar. I årets budget har vi dock valt att inte amortera mer än framskrivet förslag men inte heller att utöka skulden. Genom ett antal försäljningar och besparingar klarar vi att göra offensiva satsningar utan att utöka låneskulden på sikt.

Långsiktigt hållbart samhälle

Vi måste ta hänsyn till framtida generationers behov genom att arbeta med att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle ur såväl miljömässiga, sociala som ekonomiska perspektiv.

Södertälje – en kommun för alla

I den globala värld vi lever i vill Liberalerna att Södertälje förblir en öppen och tolerant kommun där alla människor, oavsett bakgrund, ska få förutsättningar för att bygga sin egen personliga framgång samtidigt som vi tillsammans tar ansvar för att skapa den kommun, det land, den värld vi vill leva i.

Klicka på blåa länken nedan för att läsa hela budgetenLiberalernas budget Södertälje 2019-2021