Se alla

Trygga omklädningsrum i skolan

Motion till kommunfullmäktige

Torsdag 2 maj 2019

Sex av tio elever undviker att duscha efter idrottslektionerna. Orsakerna till detta är flera och allvarliga, visar en undersökning av Sveriges Radio. Tidsbristen, att känna sig obekväm med att visa sig naken inför andra eller rädslan för att bli fotograferad är några. Att eleverna känner sig otrygga är ett misslyckande för den svenska skolan och ytterst är den unga generationens framtida hälsa i fara. Barn och ungdomar, i genomsnitt, rör på sig i mindre utsträckning än tidigare generationer och detta leder bl a till en ökande andel överviktiga barn.
Elever som undviker att anstränga sig under idrotten för att inte bli svettiga och behöva duscha, eller i värsta fall undviker idrotten helt, riskerar både ett dåligt betyg och en sämre fysisk hälsa.

Ny forskning från Lunds Universitet visar att idrott varje dag i skolan har positiva effekter, att det bidrar till bättre betyg i teoretiska ämnen och minskar risken för framtida benfrakturer.
Otrygghet och utsatthet är vanligt förekommande faktorer bakom minskat duschande i skolan. Sveriges Radios reporternätverk gjorde 2016 en undersökning bland 3 266 högstadieskolor i hela landet angående detta.

60 % av de 3 266 (=1960 st) svarade att de inte alltid duschade efter idrotten.
43 % av dessa (=843 st) svarade att de inte hinner duscha innan nästa lektion börjar
34 % av dessa (=666 st) duschar inte för att duscharna är snuskiga och dåligt städade
31 % av dessa (=608 st) duschar inte för att det är jobbigt att visa sig naken
11 % av dessa (=216 st) duschar inte för att de är rädda för att bli fotograferade
11 % av dessa (=216 st) duschar inte för att de är rädda för att bli retade eller kränkta

Skolidrotten är den enda motion som många av dagens barn och ungdomar kommer i kontakt med. Därför är det extra angeläget att överbrygga alla hinder för eleverna att delta i de idrottslektioner som skolan idag erbjuder.

Liberalernas förslag till beslut

Kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag:

  • att anslå riktade bidrag så att de skolor i Södertälje som idag inte har enskilda duschbås där elever kan duscha ifred, kan installera dylika.

Kommunfullmäktige ger utbildningsnämnden och kommundelsnämnderna i uppdrag:

  • att lägga särskild vikt på att hålla duschutrymmen fräscha och välstädade,
  • att sträva efter att ge de elever som haft idrott minst 20 minuters rast innan nästa lektion startar, samt
  • att de skolor som inte har generellt mobiltelefonförbud under skoltid skall samla in dessa innan eleverna går in i omklädningsrummet, för att på så vis förhindra ofrivillig fotografering.

Södertälje den 2 maj 2019
Ann Westerberg (L)