Se alla

Barn har rätt att växa upp utan hedersförtryck

En av vår tids viktigaste frihetsfrågor

Lördag 30 juni 2018

Kampen mot hedersrelaterat förtryckär en av vår tids viktigaste frihetsfrågor.

För de flesta barn ökar friheten med stigande ålder, men för den som lever i en familj med hedersnormer är det precis tvärtom. För den som i sena tonåren riskerar att bli bortgift har varningssignalerna ofta funnits där sedan tidiga barndomen.

Att bryta det hersrelaterade förtrycket är en av vår tids största frihetsfrågor. Det handlar om att alla, oavsett kön och familjebakgrund, ska få rätten att bestämma över sin egen framtid. Det handlar om att få tillgång till all undervisning i skolan, att få vara med kompisar, att ha egenmakt över sin sexualitet och att har rätt att själv bestämma över vem man vill leva med.

Den nationella samordnaren mot våld i nära relationer har beräknat att 100 000 killar och tjejer lever under hedersrelaterat förtryck, medan oberoende forskare menar att siffran är så hög som 240 000 individer.

Frihetsbegränsningarna ser olika ut för ett litet barn och en ung människa på väg att bli myndig. Därför behövs ett helhetstänkande. Vuxenvärlden är skyldig att aldrig göra skillnad på barn, oavsett vad barnen har rätt till och vad barnen ska skyddas ifrån.

Det krävs ett barnrättsperspektiv i arbetet mot hedersrelaterat våld, men även en större medvetenhet om att de strukturer som upprätthåller förtrycket drabbar människor i alla åldrar.

Liberalerna har nyligen presenterat en agenda för att komma tillrätta med problematiken. Vi föreslår bland annat en nationell strategi kring våld mot barn, ett kompetenslyft för berörd personal i hedersfrågor, bättre redskap för socialtjänsten att tidigt ingripa mot frihetsbegränsningar, ett starkare skydd mot att barn förs ur landet för att bli bortgifta, ett stopp för föräldrar att fritt upphäva sina barns svenska medborgarskap, ett totalförbud mot barnäktenskap, en särskild rapporteringskod hos polisen för brott med hedersmotiv samt att fler grova brott ska kunna leda till utvisning.

Det är försent att reagera när moralpoliserna står på torget. Insatserna måste börja så tidigt som möjligt i barnets liv, redan på barnavårscentralen (BVC), och nå ut till alla barn, oavsett om de är födda här eller kommit hit som asylsökande.

För att komma ihåg Pelas, Fadimes och andra människors kamp mot patriarkatet vill Liberalerna skapa en minnesplats. Den bör ligga centralt i Södertälje, gärna i Stadsparken eller på Stora Torget.

Genom att plantera ett träd, som med tiden växer sig stort och ståtligt, håller vi minnet av dessa modiga unga kvinnor och arbetet mot våld och förtryck i samhället ständigt levande.

Mats Siljebrand (L)
Ninos Maraha (L)

Publicerad i Länstidningen den 30 juni 2018