Se alla

Allt börjar med en bra skola

Torsdag 17 augusti 2017

I dagarna återvänder förväntansfulla elever och taggade lärare till klassrummen. Trots glädjande resultatutveckling får vi inte slå oss till ro. Liberalerna driver på för en kunskapsskola med fler lektionstimmar, ökad arbetsro och satsningar där behoven är som störst. Det är angeläget – både för våra unga och Sverige som nation.

För oss liberaler börjar allt med skolan. Här rustas barnen för framtiden och här tar klassresor fart. Det välkomna trendbrottet i den senaste Pisa-undersökningen ska inte tolkas som att vi nu kan luta oss tillbaka – tvärtom. Men den visar att skolresultat går att förändra med rätt reformer.

Alliansregeringen genomförde den största reformagendan för svensk skola sedan folkskolans införande1842. Vårt syfte var att vända de sjunkande resultaten genom att fokusera på kunskap och på lärarna. Vi införde ny läroplan, nytt betygssystem, betyg från årskurs 6, nationella prov i årskurs 3, ny lärarutbildning och lärarlyft. De elever som nu skrev Pisa-provet var de första som gick igenom Alliansens skola. Det har varit kontroversiellt, men vi är övertygade om att satsning på kunskap bidrar till att elever presterar bättre.

Nya reformer krävs för att den positiva trenden ska fortsätta. Att skolan är kommunal är ett problem, 290 kommuner prioriterar olika. För att öka likvärdigheten och få en bättre styrning måste skolan förstatligas – skolan är ett riksintresse. Betyg behöver ges tidigare för att fånga upp de elever som har det svårt och för att ge mer utmaningar till dem som behöver det. Liberalerna vill också ha en tioårig utbildning, det är få länder i världen där man börjar skolan så sent som i Sverige. Vi har problem med sena ankomster, skolk och att många elever och lärare störs på lektionerna. Att återfå disciplin och arbetsro kommer vara en av de främsta frågorna för att höja måluppfyllelsen och öka likvärdigheten.

En övertro på självstudier, där eleverna inhämtar kunskap istället för att lärarna lär ut, har drabbat de svagaste eleverna och de barn som inte kommer från studievana hem. Det behövs därför mer av ”katederundervisning” där pedagogen står i centrum. Liberalerna ser också med oro på att regeringen vill såväl avskaffa nationella prov som ge elever majoritet i skolstyrelser – så att de kan rösta ner sina lärare. Detta är inte vad skolan behöver. Istället ska lärarna stärkas i sin yrkesroll, genom fler karriärtjänster, rätt till vidareutbildning och en förbättrad lärarutbildning.

Elevens bakgrund spelar stor roll för måluppfyllelsen, vilket stämmer till eftertanke. Sverige har tagit emot många flyktinginvandrare och särskilda insatser är nödvändiga för att de ska kunna förbättra sina resultat. Det handlar om att prioritera svenska, att förlänga skolplikten, att halvera sommarlovet och se till att det blir fler förstelärare i utanförskapsområden.

Liberalerna har höga ambitioner för skolan. Inom ett decennium ska Sverige placera sig bland de tio främsta länderna i Pisa-mätningen. Det kräver fortsatta liberala kunskapsreformer.

Jan Björklund (L)
Partiledare

Mats Siljebrand (L)
Ledamot, utbildningsnämnden

Publicerad i Länstidningen den 17 augusti 2017